Documentaires

Achter de voordeur bij granny Ana (KRO, februari 2018)

Els en Jan Verbruggen uit Spanbroek steunen in het arme Moldavië een ‘grootmoeder’. Voor het eerst gaan ze er op bezoek.

Onze Tweeling (KRO, december 2017)

Korte documentaire over de tweeling Marlies en Dorien Dunning (26) voor wie het leven begint met gelijke kansen, maar waarvan het levenspad totaal anders loopt.

Jonge Kloosterlingen (KRO en RTV Oost, september 2017)

Korte documentaire over Bram en Justyna die als getrouwd stel in het Dominicanenklooster wonen in Zwolle.

De laatste schoolweken in Drimmelen (Omroep Brabant, juli 2017)Jonge Kloosterlingen (KRO en RTV Oost, september 2017)

De documentaire ‘De laatste schoolweken in Drimmelen’ laat zien hoe leerlingen, ouders, leerkrachten en dorpsbewoners omgaan met de sluiting van ‘hun schooltje’. Na 250 jaar onderwijs in het dorp, moest de laatste school in Drimmelen haar deuren in juli 2016 voorgoed sluiten.

De Christelijke Blindenbibliotheek (KRO en Omroep Gelderland, juli 2017)

Korte documentaire over de inlezers van boeken voor de Christelijke Blindenbibliotheek in Ermelo.

Kind van de rekening (KRO, december 2016)

Een hartverscheurend verhaal in KRO Kruispunt, waarin twee volwassen kinderen terugblikken op de vechtscheiding van hun ouders.

Werken in de stilte van de nacht (KRO en Omroep Gelderland, oktober 2016)

Terwijl Nederland op een oor ligt, zijn er ook mensen die (moeten) werken. De documentaire ‘Werken in de stilte van de nacht’ laat een aantal werkers in de nacht zien. Wat doet dat met hen, hoe gebruiken ze die stilte? Hoe klinkt die stilte in die donkere uren nou anders? Een verstillend portret in de nacht van een o.a. een moderne kloosterling, bakker, boer, beveiliger, veehouder, verpleegkundige en fotograaf.

Evacuatie op de Veluwe (Omroep Gelderland, januari 2016)

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, op 10 mei 1940, werden alle inwoners van Nijkerk, Hoevelaken en Barneveld geëvacueerd naar gastgezinnen in Putten, Ermelo en Harderwijk. Ooggetuigen, op veelal zeer hoge leeftijd, zijn nu geïnterviewd om hun verhalen over deze gebeurtenis vast te leggen.

Jong en Burgemeester (Omroep Gelderland, december 2015)

Het dagelijks leven van drie jonge burgemeesters uit de provincie Gelderland. Ben Visser uit Scherpenzeel, tevens jongste burgemeester van Nederland, Joost van Oostrum uit de gemeente Berkelland en Miranda de Vries uit Geldermalsen.

Een koepel vol verhalen (KRO, december 2015)

De koepelgevangenis in Arnhem sloot vergoed haar deuren in zomer van 2015. Duizenden gevangenen hebben er verbleven, onzeker over hun toekomst, wachtend op hun definitieve straf. Pieter Thomassen, katholiek geestelijk verzorger, werkte jarenlang in de Koepel en raakte op een vreemde manier aan het gebouw gehecht. De documentaire volgt hem in zijn werk en bij de gesprekken met gedetineerden.

Mantel der Liefde (KRO, april 2015)

Alie Swillens is 77 jaar en verzorgt al jaren haar moeder die bijna 100 jaar is. Eerst was dat een dag in de week, maar geleidelijk aan is dat de hele week geworden. Samen met haar man Jan (80) wonen ze nu permanent bij haar moeder in huis. Een dag in de week gaan zij naar hun eigen huis in Hoogvliet om de post op te halen. Naast het verzorgen van haar moeder, doet ze ook het huishouden. Alie vindt het een plicht om voor haar moeder te zorgen en haar een rustige oude dag te geven op haar vertrouwde stek, waar ze 80 jaar heeft gewoond.

 

 

De dames van Codde Van Beresteyn.

Documentaire over het dagelijks leven van 18 oudere dames in een Haarlems hofje.
KRO NPO 2: Uitzending zondag 15 februari 2015
http://www.npo.nl/kruispunt/15-02-2015/KN_1665604

unnamed

Papadag in Kenia (Omroep Gelderland 2014)

In ‘Papadag in Kenia’ vliegen Nora en Casper met hun vader voor het eerst van hun leven naar het buitenland en ontdekken hoe het is om kind te zijn in een ander land en cultuur.

Kruispunt – de wereld van dak- en thuislozen in Arnhem (Omroep Gelderland 2014)

80 jaar De Veldmaat (2014, KRO, NPO2)

De Veldmaat is een kleine gemeenschap in Haaksbergen waar kerk, middenstand en voetbal mensen op een bijzondere manier met elkaar verbindt.

Nijkerk, 600 jaar in één dag (2014, Omroep Gelderland)

Experimentele documentaire waarin het gewone leven van de bewoners van een Veluws stadje getoond wordt in een tijdsbestek van 24 uur.

Het Oude Huis (2013, IKON, Holland Doc, Omroep Gelderland)

Documentaire over een monumentale woning, een voormalige pastorie uit Nijkerk, waarin oud-bewoners nog eenmaal terugkeren en hun persoonlijke verhaal vertellen dat ze in het huis beleefd hebben.

Mama gaat naar de hemel (2013, NCRV)

Mirjam en Marco Beukema hebben 4 kinderen. Eind 2010, kort na de geboorte van haar 4e kind, kreeg Mirjam borstkanker. Hoewel zij een jaar later na diverse behandelingen genezen werd verklaard, kwam de ziekte in maart 2012 weer terug. Al snel bleek dat Mirjam niet meer beter kon worden. Mirjam probeerde die laatste maanden nog van elk moment met haar gezin te genieten. Ze was niet bang voor de dood maar maakte zich wel zorgen om de toekomst van Marco en de kinderen. Marco is namelijk ook ziek. De documentaire volgt het gezin een aantal weken voor het overlijden van Mirjam.

De laatste dagen van Ans Keller (2011, NCRV Televisie)

De 88 jarige mevrouw Keller is ziek maar ook klaar met haar leven. Door haar beenletsel is zij in toenemende mate afhankelijk geworden en hulpbehoevendheid is iets wat onacceptabel is voor de zelfbewuste en onafhankelijke Ans. Te midden van haar kinderen en kleinkinderen krijgt ze de door haar zo gewenste euthanasie.

Boer’n Wiesheid (2009, NCRV Televisie)

Een jaar uit het leven van een 84-jarige boerenvrouw die alleen op de boerderij woont. Genomineerd als beste documentaire op het Internationale Documentaire Festival in Griekenland (2007)

Vingers op het glas (2005, Diverse internationale documentaire festivals)

Over een Nederlandse vrouw die getrouwd is met een ter dood veroordeelde Amerikaan. Tweede prijs op het Romadocfestival, genomineerd op het Pärnu Film Festival voor de ‘Estonian People’s’Award en winnaar op het Central Dutch Filmfestival (alle 2006).

Uit de Schaduw (2004, EO Televisie)

Documentaire over homoseksualiteit, geloof en kerk.

Gepakt (2003, EO Televisie)

Documentaire over minderjarige jongens in de prostitutie in Nederland.